Ympäristön ja rauhan puolustaminen on ihmiskunnan ja planeetan elinehto – Ympäristö vaatii rauhaa -tapahtuma Tampereella ja Zoomissa 19.-20.11.

Työväenmuseo Werstaan auditorio Tampereella täyttyy rauhan ja ympäristön puolesta toimivien keskusteluista planeettaa uhkaavien ongelmien ratkaisemiseksi lauantaina ja sunnuntaina 19.-20.11.2022 – tervetuloa lämpimästi osallistumaan ja tekemään kansainvälistä tapahtumaa!

Tampereen keskustassa, hyvien yhteyksien lähellä oleva Työväenmuseo Werstas tallentaa valtakunnallisesti suomalaista työelämää ja sosiaalihistoriaa. Museo sijaitsee Tampereella Finlaysonin historiallisella tehdasalueella. Werstaan auditorio toimii viikonloppuna 19.-20.11. Ympäristö vaatii rauhaa -tapahtuman fyysisenä paikkana. Tapahtuma pidetään hybridinä, joten siihen on mahdollista osallistua myös etänä Zoomin välityksellä. Zoom-linkki: https://us06web.zoom.us/j/82259395188

Kansainvälinen hybriditapahtuma ympäristö- ja rauhanliikkeiden yhteistoiminnan eteen

Ympäristökriisin ratkaisu vaatii kansainvälistä yhteistyötä, joka puolestaan edellyttää rauhan ja luottamuksen ilmapiiriä. Nykyisten sotien, konfliktien ja maiden välisten voiman-näytön tarpeiden aikana yhteisiin vaikuttaviin ilmastoratkaisuihin ei päästä ilman rauhan rakentamista.

Viikonlopun ohjelmassa on luvassa kiinnostavia puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja työpajoja paikallisesta, Euroopan ja kansainvälisestä perspektiivistä sekä pohdintaa ihmisten osallistumisesta muutoksiin. Katso ajantasainen ohjelma täältä: http://www.ymparistovaatiirauhaa.fi/viikonlopun-19-20-11-ohjelma/

Alkua uudelle

Ympäristö vaatii rauhaa on aloite, jonka tavoitteena on koota nykyistä paremmin yhteen rauhan ja ympäristön puolesta toimivia järjestöjä ja aktivisteja Suomessa ja kansainvälisesti. Rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen tiiviimmän yhteistyön tarve on tullut esiin muun muassa aktivistien keskinäisissä keskusteluissa sekä tarkastaeltaessa Suomea ja koko maailmaa lähestyviä uhkia. Aloitteen ensimmäisenä isona tapahtumana pidetään viikonloppu Työväenmuseo Werstaan auditoriossa ja etänä Zoomissa 19.-20. marraskuuta 2022! Tapahtuman koollekutsujina toimivat SKP:n ympäristö- ja rauhanryhmät, Demokraattinen sivistysliitto ja Euroopan vasemmisto.

Molempien päivien aikataulu on ohjelmassa klo 12-18. Viikonlopun aikana kuullaan puheenvuoroja suomeksi ja englanniksi. Tapahtumassa on Zoom-simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi. Jos osallistut paikan päällä Tampereella ja tarvitset tulkkausta, ota mukaasi jokin tekninen laite (älypuhelin, tabletti tai tietokone) sekä omat kuulokkeet, jolloin pääset liittymään Zoomiin ja seuraamaan tulkkausta kuulokkeiden kautta.

Kahvia, teetä ja pientä makeaa ostettavissa kahvitaukojen aikana Werstaalla (2 euroa/kuppi). Ruokailu omakustanteisesti Werstaan ulkopuolella. Lähialueella on hyviä vaihtoehtoja ruokapaikoiksi.

Yhteistä joukkoliikkeiden agendaa ja vahvempaa vaikuttamista

Sota on aina rikos paitsi ihmisyyttä, myös ympäristöä vastaan ja aiheuttaa luonnontuhoa. Osapuolilla ei ole varaa polttaa siltoja, sillä rauhan aikaansaaminen vaatii sopimista ja diplomatiaa. Samalla tarvittavien ympäristökriisiä torjuvien toimien toteuttamista varten tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä, joten huonoille yhteistyösuhteille ei ole aikaa.

Ydinaseet aiheuttavat jatkuvan uhan elämällä ja maailmalle. Kasvava asevarustelu vie valtioiden tasolla ja globaalilla tasolla valtavasti rahaa ja voimavaroja torjua ympäristökriisiä sekä vastata sen aiheuttamiin muutoksiin. Aseteollisuuden päästöt ja taakka ympäristölle on huomattava, ja siitäkin huolimatta aseteollisuus on toistaiseksi jätetty ilmastosopimusten ulkopuolelle.

Ympäristökriisin ratkaisu vaatii kansainvälistä yhteistyötä, joka puolestaan vaatii rauhan ja luottamuksen ilmapiiriä. Nykyisten sotien, konfliktien ja maiden välisten voimannäytön tarpeiden aikana yhteisiin vaikuttaviin ilmastoratkaisuihin ei päästä ilman rauhan rakentamista.

Isoja alueita on jo muuttunut ja muuttuu viljely- ja asuinkelvottomiksi ympäristökriisin vaikutusten seurauksena. Tämä johtaa siihen, että ihmiset joutuvat pakenemaan kotiseuduiltaan. Tämän seurauksena rasismi, nationalismi ja nurkkakuntainen, väkivaltainenkin ajattelu tulee todennäköisesti nostamaan päätään yhä enemmän.

Ihmiskuntaa ja planeettaa kohtaavat uhat ovat siis sekä rauhan- että ympäristöliikkeiden asioita ja siksi meitä aktivisteja – molempien liikkeiden toimijoita ja järjestöjä – olisi tärkeää saada yhteisen pöydän ääreen suunnittelemaan yhteistoimintaa.

Yhteistyön tarkoituksena ei tietenkään ole lopettaa mitään joukkoliikettä vaan luoda uutta yhteistä toimintaa nykyisen rinnalle, vahvistaa vaikuttavuutta ja kannustaa useampia mukaan aktivismiin. Lähdemme mielellään suunnittelemaan järjestöjen ja aktivistien kanssa uutta rauhan- ja ympäristöliikkeiden voimien kokoamista.

Aktivistien ja järjestöjen kanssa kohti uutta rauhan- ja ympäristöliikkeiden voimien kokoamista!

Lisätietoja antaa
Jiri Mäntysalo
Ympäristö vaatii rauhaa -hankkeen koordinaattori
jiri.mantysalo@desili.fi

FI