Uutta toimintaa rauhan ja ympäristön joukkoliikkeiden yhteistyöllä

Asia, joka on noussut puheenaiheeksi monissa keskusteluissa ja puhuttaessa yhteiskunnallisen aktivismin tulevaisuudesta, on joukkoliikkeiden ja erilaisten järjestöjen yhteistyö. Yhä useampi kokee, että eri kysymysten ja edistyksellisten vaatimusten joukkoliikkeissä olisi tarpeen käydä yhteiseen pöytään ja pohtimaan liikkeitä yhdistäviä tavoitteita. Tähän tarpeeseen vastaamme osaltamme, kun järjestämme Tampereella ja etäyhteydellä Ympäristö vaatii rauhaa -hybriditapahtuman 19.-20. marraskuuta!

Tällä hetkellä tapahtuman suunnitteluryhmä etsii ja kysyy tapahtumaan alustajia ja panelisteja. Ohjelmassa on luvassa puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja työpajoja paikallisesta, Euroopan ja kansainvälisestä perspektiivistä sekä pohdintaa ihmisten osallistumisesta muutoksiin ja siitä, miten ilmasto- ja ympäristötoimia on mahdollista toteuttaa etenkin pienituloisten ihmisten kannalta oikeudenmukaisesti ja arkea parantaen.

Yhteisellä agendalla on työtä ja aktivismia edistäviä odotuksia. Rauhan ja ympäristön paikalliset ja globaalit kysymykset ovat sellaisia, joita ei ole tarpeen miettiä yksinomaan erillisinä teemoina yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yhteistä kosketuspintaa niillä on huomattavasti. Sota on aina rikos paitsi ihmisyyttä, myös ympäristöä vastaan ja aiheuttaa luonnontuhoa. Osapuolilla ei ole varaa polttaa siltoja, sillä rauhan aikaansaaminen vaatii sopimista ja diplomatiaa. Samalla tarvittavien ympäristökriisiä torjuvien toimien toteuttamista varten tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä, joten huonoille yhteistyösuhteille ei ole aikaa.

Yhteistyön tarkoituksena on luoda uutta yhteistä toimintaa nykyisen rinnalle, vahvistaa vaikuttavuutta ja kannustaa useampia mukaan aktivismiin.

Kasvava asevarustelu vie valtioiden tasolla ja globaalilla tasolla valtavasti rahaa ja voimavaroja torjua ympäristökriisiä sekä vastata sen aiheuttamiin muutoksiin. Aseteollisuuden päästöt ja taakka ympäristölle on huomattava. Ympäristökriisin ratkaisu vaatii kansainvälistä yhteistyötä, joka puolestaan edellyttää rauhan ja luottamuksen ilmapiiriä. Nykyisten sotien, konfliktien ja maiden välisten voimannäytön tarpeiden aikana yhteisiin vaikuttaviin ilmastoratkaisuihin ei päästä ilman rauhan rakentamista.

Yhteistyön tarkoituksena ei tietenkään ole lopettaa mitään joukkoliikettä vaan luoda uutta yhteistä toimintaa nykyisen rinnalle, vahvistaa vaikuttavuutta ja kannustaa useampia mukaan aktivismiin.

Ympäristö vaatii rauhaa -tapahtuman fyysisenä paikkana toimii Työväenmuseo Werstaan auditorio Tampereella. Kaupungin keskustassa, hyvien yhteyksien lähellä oleva Työväenmuseo Werstas tallentaa valtakunnallisesti suomalaista työelämää ja sosiaalihistoriaa. Museo sijaitsee Tampereella Finlaysonin historiallisella tehdasalueella.

Tapahtuma pidetään hybridinä, joten siihen on mahdollista osallistua myös etänä Zoomin välityksellä. Ulkomaiset puheenvuorot kuullaan pääsääntöisesti Zoomin kautta. Simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi järjestetään Zoomin välityksellä.

Varaa kalenteristasi jo hyvissä ajoin 19.-20. marraskuuta Ympäristö vaatii rauhaa -tapahtumaa varten! Pysy kuulolla osoitteessa ymparistovaatiirauhaa.fi sekä tapahtuman Instagram- ja Facebook-sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

FI